|
Το έχουμε ξαναπεί, ο «Κουκουβίτης» είναι μια σύγχρονη γαστρονομική σπηλιά του Αλή-Μπαμπά, φορτωμένη με προκλητικούς γευστικούς θησαυρούς. Όμως ο Κουκουβίτης δεν επαναπαύεται στη φήμη του και στην ασφάλεια των εκλεκτών προϊόντων που συλλέγει από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο. Διατρέχει την ελληνική επικράτεια ψάχνοντας για διαμάντια της παραδοσιακής διατροφής που κινδυνεύουν να χαθούν, για μάσι'ορες που συνεχίζουν το νήμα της αυθεντικής τοπικής γαστρονομίας. Είναι πάθος του Κουκουβίτη να πλουτίζει το ρεπερτόριο της μάχιμης ελληνικής γαστρονομίας του σήμερα, φέρνοντας στο προσκήνιο σπάνιες λιχουδιές. Όπως το παλαιωμένο μανούρι της Βλάστης, λόγου χάριν: από το θρυλικό τυροχώρι της Μακεδονίας, που σήμερα όμως δεν βρίσκεις τα περίφημα προϊόντα του, ο Κουκουβίτης κατάφερε να εξασφαλίσει ένα μοναδικό παλαιωμένο μανούρι. Φτιαγμένο από ανοιξιάτικο γίδινο γάλα, δεν έχει καμιά σχέση με ό,τι μανούρι έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα. Σκληρό, πεντανόστιμο, έχει ένα απρόσμενα υπαινικτικό άρωμα, που θυμίζει μαστίχα ...
Και σε δημοφιλή προϊόντα όμως, όπως το λουκάνικο Τρικάλων, ο Κουκουβίτης καθοδηγεί το φτιάξιμο ενός εξαιρετικού, σπέσιαλ, εδέσματος ειδικής παραγωγής. Όταν θα γευθείτε την κρεατωμένη νοστιμιά του διακριτικά αρωματισμένη με ηράσο, τότε θα νιώσετε την ανωτερότητα του χονδροκομμέ-νου χοιρινού κρέατος, που δεν συγκρίνεται με τα mainstream ξαδέρφια του. Καινοτομεί κρατώντας ολοζώντανο το πνεύμα της παράδοσης όταν φτιάχνει σιγανο-καβουρ-ντισμένο καβουρμά οπό καλοδιαλεγμένο βοδινό, αρωματισμένο με πρόβειο κρέας, στα ακριτικά Ρίζια της Θράκης. Προχωράει όμως και σε προκλητικούς νεοτερισμούς, δημιουργώντας λουκάνικο από εκτρεφόμενους ημιάγριους αγριόχοιρους στην ορεινή Πιερία. Ένα αλλαντικά χωρίς λίπος, με έντονη νοστιμιά που νοτίζει τις χυμώδεις μπουκιές του.
Στου «Κουκουβίτη» η ελληνική παράδοση βλέπει τον 21ο αιώνα με αισιοδοξία, συνδυάζοντας την αυθεντικότητα και τη νοστιμιά με το σύγχρονο γαστρονομικό πνεύμα. Ι
τηλ.: 2310 533462 - fax: 2310 535900 tropis@tropis.gr, www.tropis.gr