Γραβιέρα Μεριού
από τον Σωχό, παραγωγή Προίκας

Με εντυπωσίασε αυτό το παράξενο, κυλινδρικό «κεφά- ­λι» γραβιέρας με την απεικόνι­ση των Μεριού στην ετικέτα και το μελιτζανί, κέρινο ντύσι­μο. Σας θυμίζω ότι «Μεριού» λένε τις τρομακτικές φιγούρες του καρναβαλιού στον Σωχό της επαρχίας Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη.
 Πρόκειται για μια ευχάριστα ήπια γραβιέρα από παστεριω­μένο αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα, ανοιχτόχρωμη -λόγω της παρουσίας και του κατσικί­σιου γάλακτος-, την οποία θα χαρακτήριζα κατάλληλη και για παρασκευές που επιζη­τούν τυριά ικανό να λιώσουν όμορφο.

Το «Μεριού», βέβαια, είναι ένα κατεξοχήν επιτραπέζιο τυρί που αγαπά τη συντροφιά του κρασιού, κυρίως λευκού και ροζέ. Δοκιμάστε το σκέτο ως προσφάι κατά τον παρα­δοσιακό μας τρόπο ή σε σάντουιτς.

(Διάθεση, Αφοί Κουκουβίτη -σε κεφαλάκια του ενός κιλού € 12,60)